L’espai natura: l’hort, la granja i la bassa

Des de P3 fins a 6è de primària els alumnes aprenen a plantar i cuidar la parcel·la de l’hort de la classe, tenen cura de les gallines i els conills, aprenen a fer el compostatge i també cuiden de la bassa.
També hi ha una aula oberta perquè els alumnes puguin observar, experimentar i aprendre en un entorn i ambient diferent de l’aula i d’una forma més vivencial i significativa per a tothom. Els alumnes a les hores d’esbarjo a la franja de menjador poden gaudir d’aquest espai a la zona de joc lliure.
L’escola des de l’any 2014 forma part de la Xarxa d’Escoles + Sostenibles. Un dels nostres objectius educatius és educar els nostres alumnes en la cultura de la sostenibilitat i implicar a la comunitat educativa, alumnes i famílies, en la construcció d’un un món millor i més sostenible des de l’entorn més immediat i proper que tenim, l’escola.

Al llarg d’aquest anys hem realitzat diferents projectes:

  • Creació de l’espai Natura (hort, granja i bassa)
  • El compostatge de l’ l’hort i dels animals
  • L’assemblea verda de l’escola
  • Reducció dels embolcalls
  • L’ús de la carmanyola. Pati verd: reciclatge.
  • Reutilitzem l’escola (papers, plàstics)
  • Projecte CoCreació del Pati. Pla triennal 2017-2020.

Cocreació del pati

El curs 2017-2018 vam iniciar el Projecte “CoCreació del pati” (Pla triennal 2017-2020 d’Escoles Sostenibles) amb la voluntat de repensar i transformar els patis de ciment de l’escola perquè oferissin un ventall més ric d’activitats lúdiques i pedagògiques, així com un entorn més favorable a la convivència i l’aprenentatge dels infants. El projecte s’està desenvolupant en diferents fases amb la participació de la comunitat educativa.
En una primera fase diagnòstica, a través de les assemblees d’aula i l’Assemblea de l’Escola, els nens i nenes van analitzar els pros i contres de l’espai del pati i les dinàmiques que s’hi donaven, la qual cosa els va portar a explorar les possibilitats que oferia l’espai d’esbarjo si el repensàvem d’una altra manera. D’aquí va néixer una distribució diferent dels espais, la introducció de jocs diferents i una proposta de diversos elements i materials nous per al pati. Els mestres i monitors de menjador també vam participar d’aquesta diagnosi, analitzant les mancances i possibilitats que ofereix l’espai i expressant les seves pròpies demandes. També es va demanar l’opinió de les famílies a través d’enquestes.
A partir dels elements recollits en la fase diagnòstica, l’equip docent (a través d’una comissió), juntament amb el suport d’una cooperativa educativa especialitzada en la transformació de patis (Educambient), hem elaborat un projecte que inclou gran part de les propostes que es van donar des dels diferents sectors de la comunitat educativa.
Ara ens trobem en una fase executiva, en la qual s’ha presentat el projecte i s’ha creat una comissió mixta de famílies i mestres que s’encarrega de prioritzar les actuacions, repensar-les si cal, aconseguir finançament i dinamitzar les jornades per portar-les a terme. El pressupost per portar a terme cadascuna de les accions és elevat, per la qual cosa es planteja com un projecte a mig-llarg termini. Es tracta d’anar aconseguint diferents fites.
La primera va ser el curs 2017-2018 amb la pintada d’un mural a la paret del pati on hi van participar tots els nens i nenes de l’escola. Cadascun dels infants va dibuixar els elements que li resultaven més característics de l’escola i del barri. Van dibuixar la platja, les gallines, el mar des de la finestra, la piràmide i molts altres motius. Amb les seves idees, l’artista Clara Trucco en va fer un esbós que després vam pintar tots plegats, petits i grans, per fer del pati un espai més agradable i acollidor. Aquest mural va ser possible gràcies a la col·laboració de l’AFA i va servir per donar el toc d’inici al Projecte.
Podeu consultar el Projecte de CoCreació

Colònies

Pensem que les colònies són un espai molt important dels nostres infants. Anar de colònies fa que els nostres alumnes estiguin en contacte directe amb la natura, que es relacionen més entre ells fora d’escola, que puguin gaudir del món del lleure i al mateix temps realitzar activitats diverses fora del context escolar a on estan acostumats. Aprenen a conviure, a compartir , a cooperar i sobretot a respectar. La realització de colònies forma part del projecte d’ educatiu de centre. Ofereix als nens/es l’oportunitat de gaudir del lleure a través del joc i de l’aire lliure.
Anem de colònies al finalitzar el cicle (P5, 2n, 4t i 6è). En aquestes estades escolars els alumnes aprenen a ser responsables i a ser més organitzats i sobretot aprenen a compartir les seves ganes d’anar de colònies i les seves il·lusions amb la família.